Тазово-дънна кинезитерапия

Обратно към Физиотерапия и Рехабилитация
Ценa:
Цена:25.00 с ДДС
Каталожен № 363305
ISBN: 9789547230606
Автор:Дияна Попова-Добрева
Издател:Тип Топ прес
Година на издаване: 2011
Брой на страници: 232
Корици: мека
Представяне на Тазово-дънна кинезитерапия
Тазово-дънната терапия претърпява през последните две десетилетия и особено през последното забележително развитие. Специфичните проблеми, свързани с дисфункциите на тазовото дъно, налагат обособява¬нето на тазово-дънната терапия като отделна насока в медицинската практика. Основата част от проблемите, които третира терапията, са дисфункциите на долния уринарен тракт. Други дисфункции, свързани с тазовата област, са констипацията, сексуалните дисфункции, както при мъжете, така и при жените, тазовата нестабилност и хроничната тазова болка.
Нарушенията на функцията на долния уринарен тракт са често срещани. Те засягат качеството на живот на индивида и значително затрудняват социалната му активност.
Дисфункцията на долния уринарен тракт може да се прояви със симптоми на стрес-инконтиненция, симптоми за дефицит при изпразва¬не и т. нар императивни симптоми. Симптомите на стрес-инконтиненция се проявяват с изпускане на урина по време на смях, кашляне, упражнения, ходене, спиране, клякане, ставане от стол.
Симптомите на дефицит при изпразване на пикочния мехур могат да бъдат проявени чрез чувство за непълно изпразване на пикочния мехур след уриниране, трудност при започването на уринирането, бавна струя, прекъсване на уринарната струя.
Императивните симптоми се изразяват с наличие на императивен позив за уриниране, който може да е съпроводен с изтичане на урина.
Един от най-неприятните симптоми е инконтиненцията на урина. В повечето случаи етиологична причина за инконтиненцията е слабост¬та на мускулите на тазовото дъно.
За съжаление голяма част от страдащите от инконтиненция на урина не търсят специализирана помощ поради всеобщото схващане, че това е нормално състояние, което се получава с напредване на възрастта и е нелечимо.
Лечението на инконтиненцията на урината струва скъпо. Израз¬ходваните в САЩ средства за лечение на инконтиненция на урина през1995 г. са изчислени на 26,3 милиарда долара, или 3565 USD на човек 0Wagnr THet Ни TW, 1998).
Световна тенденция е насочването към превантивни мерки срещу появата на инконтиненция, както и изпълнението на ефективни и не- скъпи лечебни програми. Кинезитерапията има потенциал за лечение на слаба до умерена инконтиненция на урина, както и за поддържаща терапия при строга инконтиненция на урина. Основните предимства на този вид терапия са високата ефективност, функционалният й характер и ниската цена на лечението. Imamura Мet al., 2010 публикуват систематичен преглед на ефективността и финансовата стойност на различни консервативни лечения при жени със стрес-инконтиненция. На базата на публикувани изследвания авторите са систематизирали ефективноста и стойността на проведените лечения. В условията на съвременния живот стремежът на изследователите е не само да се постигне задоволителен лечебен ефект, но и проведеното лечение да е възможно по-малко скъпо. Естественият характер на средствата на кинезитерапията обуславя конкурентноспособността и в икономически аспект. Именно затова като първа възможност за лечение на инконтиненцията на урина се определят упражненията за тазово-дънните мускули.
От изброените други проблематики, свързани с тазово-дънната терапия, с голям потенциал за развитие считаме навлизането на кинезитерапевтичното лечение при наличие на сексуални дисфункции и кон-типация. Немалкото разпространение и социалната значимост на двете състояния са предпоставка за увеличаване на научния интерес към тях.
Лечението на дисфункциите, свързани с тазовата област, може да бъде най-общо разделено на консервативно и оперативно. Съвремените насоки за развитието на тазово-дънната терапия (ТДТ) са свързани с по¬добряване на стратегията за лечението на състояния, свързвани с тазово-дънна дисфункция, където тазово-дънните упражнения са намерили и утвърдили своето място.
Тазово-дънните упражнения като част от ТДТ не са получили необходимата публичност в България. Ролята им в лечението на заболяванията, свързани с дисфункция на тазово дъно, е подценена и е сведена до изолирани съвети за стягане на тазовото дъно. Основният проблем при усвояването на тазово-дънните упражнения е осъзнането на мускулите на тазовото дъно и постигане на контрол върху тях.
Считаме за необходимо въвеждането на тазово-дънните упражнения, както и другите поведенчески техники (биофитбек и пикочно- мехурна тренировка), като рутинна практика в България, както и обу¬чението на специалисти в тази област. Целесъобразно е въвеждането на процедури за обучение в тазово-дънни упражнения при някои социално значими състояния и заболявания като бременност, следродилен период, някои сексуални дисфункции и инконтиненцията на урина.
Запитване за Тазово-дънна кинезитерапия
Име
Фамилия
Телефон
Вашият въпрос
generator
Съгласие за използване на лични данни
Съгласен съм личните данни описани в формата за запитване да бъдат използвани съгласно условията описани в Политиката за поверителност и защита на лични данни
Желая да получавам от Специализирана книжарница за медицинска и техническа литература информация за промоции и разпродажби на посоченият от мен имейл.
Важно!!! С изричното съгласие за използванe на вашите лични данни вие може да изпратите запитване.
Други Физиотерапия и Рехабилитация