Основи на хигиената и екологията

Обратно към Здравен мениджмънт
Ценa:
Цена:15.00 с ДДС
Каталожен № 328236
ISBN:9786192212568
Автор:проф. д-р Теодора Димитрова и доц. д-р Дарина Найденова
Издател: Медицински университет Варна
Година на издаване: 2020
Брой на страници: 190
Корици: мека
Представяне на Основи на хигиената и екологията
Учебникът е съобразен с учебната програма и насочен към изграждане на профилактично мислене в бъдещите здравни специалисти. Неслучайно още в началото авторите напомнят на своите читатели следната мисъл на Хипократ:
“Лекарят трябва да се грижи и за здравето на здравите, за да не се разболеят.”
Съобразен със съвременните световни и европейски стратегии в областта на общественото здраве и профилактичната медицина, учебникът разглежда основните раздели на хигиенната наука. В него читателите ще открият любопитна и полезна информация, свързана с:
влиянието на въздуха и водата върху човешкото здраве;
съвременните насоки за здравословно хранене, актуалните хранителни дефицити и нарушенията в хранителното поведение;
взаимодействията между храни и лекарства;
проблемите на труда на здравния работник, на ергономията в лечебните заведения и профилактиката на професионалните заболявания;
актуалните изисквания към специализираните болнични отделения, лаборатории и аптеки.
Любопитно от страниците
“Любовта на човека към сладкото е генетично заложена. Смята се, че тя датира от далечни времена, когато предците на съвременния човек са били плодоядни примати. Сладките, зрели плодове са доставяли значителен дял от енергийния внос и лесното им намиране е давало еволюционно предимство в оцеляването.”
“Някои кулинарни прийоми повишават значително биодостъпността и усвояването на ценни вещества в храните. Така например класическата технология на приготвяне на лютеница чрез бавно изваряване на доматите и пипера с добавяне на растително масло позволява концентриране и лесно усвояване на важния антиоксидант ликопен. Биодостъпността му в суровия домат е значително по-ниска, отколкото в лютеницата.”
“Традиционните за България млечни храни имат кариеспротективен ефект. Неподсладеното натурално прясно мляко има потенциала да неутрализира киселините, получени при ферментацията на въглехидрати в устата, а пробиотиците в българското кисело мляко потискат развитието на микроорганизмите, които предизвикват ферментацията. Оптималното съдържание на калций и фосфор, както и високото съдържание на белтък в млякото и сирената, също съдействат за намаляване риска от кариес.”
Проф. д-р Теодора Димитрова завършва медицина в Медицински университет – Варна. Има придобити специалности по трудова медицина и хигиена на детско-юношеската възраст. От 2004 г. до днес е част от академичния състав на Катедра по хигиена и епидемиология на МУ-Варна. Автор е на монография и над 80 научни публикации. Участвала е в много национални и международни форуми. Повишавала е квалификацията си в областта на морската медицина в Института по морска трудова медицина и тропическа медицина в Гдиня (Полша); в областта на хигиената, околната среда и трудовата медицина в Скопие (Македония); в областта на лидерството в здравеопазването в Научния център по иновации в здравеопазването на Университета в Утрехт (Нидерландия). Основните научни интереси на проф. Димитрова са в областите на трудовата медицина, качеството на атмосферния въздух, храненето и профилактиката на заболяванията в детско-юношеската възраст.
Доц. д-р Дарина Найденова завършва медицина в Медицински университет – Варна. Има придобита специалност по хранене и диететика. От 2003 г. до днес е част от Катедрата по хигиена и епидемиология. Доц. Найденова е автор на 11 публикации и има 10 участия в научни конгреси. Основните й интереси са в областта на безопасността на храните и хранителната епидемиология.
Запитване за Основи на хигиената и екологията
Име
Фамилия
Телефон
Вашият въпрос
generator
Съгласие за използване на лични данни
Съгласен съм личните данни описани в формата за запитване да бъдат използвани съгласно условията описани в Политиката за поверителност и защита на лични данни
Желая да получавам от Специализирана книжарница за медицинска литература информация за промоции и разпродажби на посоченият от мен имейл.
Важно!!! С изричното съгласие за използванe на вашите лични данни вие може да изпратите запитване.
Други Здравен мениджмънт