Основи на палеативната медицина

Обратно към Медицина
Стара ценa:
14.00 лв. с ДДС
Ценa:
10.00 лв. с ДДС
Каталожен № 259048
ISBN: 954980657-Х
Автор:под ред. на Ат.Атанасов
Издател: ИК"ВАП"
Година на издаване: 2005
Брой на страници: 202
Рзмер:24/17см
Корици: мека
Описание
ISBN: 954980657-Х
Автор:под ред. на Ат.Атанасов
Издател: ИК"ВАП"
Година на издаване: 2005
Брой на страници: 202
Рзмер:24/17см
Корици: мека
Характеристики на артикула
Увод
Понятието “палиативни мадицина” произхожда от латинския глагол “palliare”, което означава облекчаване, намаляване на болка или заболяване, осигурява временно успокояване. Това е медицинска активност, ненасочена към диагнозата или етиологията на заболяването, невключваща етиологична терапия (тя вече е била прилагана), а осигуряване на грижи за облекчаване на болките, подпомагане на някои основни жизнени функции (доколкото това е възможно), грижи за психичното състояние и битов комфорт. Болните обект на палиативни грижи са преминали вече през стадиите на диагноза и етиологично лечение и се намират в последния стадий на своя живот, изпъл¬нен с много страдание, болка и безнадежност. Това са главно карциномно болни, намиращи се в последен стадий от развитието на заболяването си, болни с инсулти, с дихателна, бъбречна, сърдечна, чернодробна недоста¬тъчност или други вече нелечими заболявания. Усилията на този клон на ме¬дицинската наука са насочени именно към тези пациенти, за да се облекчат тяхните страдания и болки, да почувстват, че те не са изоставени, че за тях се полагат грижи, за да могат след достойно прекаран живот - да си заминат и достойно от този свят.
Докато в много страни на Европа, Азия и Америка този проблем е намерил широко развитие и правилно решение, то у нас този вид медицинска активност все още е в начален, прохождащ стадий и се изразява в появата на частни хосписи и две отделения за “Палиативна медицина” първо към Военно-медицинска академия в гр. София и второ - към Военна болница в гр. Пловдив. В програмите за обучение на студенти медици и следдипломна квалификация тази дисциплина също не е намерила своето място. След осигуряване на финансова подкрепа от здравната каса е предстоящо откриването и на нови отделения към по-големите болници в страната. Вярваме, че тази активност ще намери своето развитие и подобно на много страни по света, ще осигури на болните, намиращи се в последната мъчителна фаза на своя живот, достоен финал и подобаваща загриженост от страна на близки и общественост.
Настоящето ръководство има за задача да осветли основните проблеми при организиране и осъществяване на палиативни грижи за тази категория болни в нашата страна. То се базира на широка литературна справка, както и на скромен собствен опит, придобит в отделението за палиативна медицина към Военна болница в гр. Пловдив. Ценен принос в написване на ръководството е и участието на други изтъкнати специалисти в различните области на палиативната медицина. Вярваме, че то ще бъде посрещнато с интерес от нашата медицинска общественост и ще бъдем благодарни на всички, които ни изпратят своите впечатления и препоръки.
Проф. д-р Ат. Атанасов
Запитване за Основи на палеативната медицина
Име
Фамилия
Телефон
Вашият въпрос
generator
Съгласие за използване на лични данни
Съгласен съм личните данни описани в формата за запитване да бъдат използвани съгласно условията описани в Политиката за поверителност и защита на лични данни
Желая да получавам от Специализирана книжарница за медицинска и техническа литература информация за промоции и разпродажби на посоченият от мен имейл.
Важно!!! С изричното съгласие за използванe на вашите лични данни вие може да изпратите запитване.
Други Медицина