20.04.2018  Начало     - каталог     Здравен мениджмънт     Основи на ергономията и организацията на труда

Основи на ергономията и организацията на труда

Основи на ергономията и организацията на труда
Ценa за : 10.00 лв.
Статус: нов
Каталог книги:

Здравен мениджмънт

Кат. №: 328616
На склад: [Да]
 
Представяне

ISBN: 9786197137347
Автор:Боряна Кавалджиева
Издател:Медицински университет Варна
Година на издаване: 2015
Брой на страници: 140
Рзмер:24/16,5см
Корици: мека

Трудовата медицина – пише авторът в увода на книгата – е раздел от профилактичната медицина, изучаващ условията на труд и трудовата дейност на човека. Физиологията на труда е част от трудовата медицина, изучаваща измененията във функционалното състояние на организма на човека под влияние на трудовата дейност и разработваща физиологично обосновани средства за организация на трудовия процес, които да способстват за намаляване на умората и поддържане на високо ниво на работоспособност. В този смисъл физиологията на труда е наука с голямо практическо приложение.
Ергономията – добавя авторът – е приложната част на физиологията на труда.
Учебникът е с теоретична и практическа насоченост и се състои от 14 глави, включващи историческа справка и теоретичен инструментариум на темата, методи за изучаване на проблема, изисквания към работното място, работни пози, работна мебел, влияние на труда върху функционалното състояние на организма, двигателна дейност, тежест и напрежение на труда, особености на умствения труд, психология на труда, цветове и осветление в работното помещение, работоспособност и режим на труд и почивка.
Специално внимание е обърнато на организацията, характеристиката на труда и условията на трудовата среда в заведенията за здравно обслужване.

Друга литература от Здравен мениджмънт