Оклузален кариес при постоянни детски зъби

Обратно към Стоматология
Ценa:
Цена:12.00 лв. с ДДС
Каталожен № 259015
ISBN: 978-954-8326-07-0
Издателство: ВАП
Автор: Веселина Кондова, Мария Куклева
Година на издаване: 2010 г.
Обем: 85 стр.
Корицa: мекa
Представяне на Оклузален кариес при постоянни детски зъби
Зъбният кариес е социален проблем на обществото. В последните години като цяло се отбелязва спад в разпространението и честотата му в много страни в света. Намалението на зъбният кариес не засяга в еднаква степен всички зъбни повърхности. Най-силно изразено е по гладките и апроксималните повърхности и по-слабо по оклузалните повърхности, което води до относително увеличение на оклузалния кариес. Появата и развитието на оклузалния кариес са свързани с анатомията и морфологията на оклузалната повърхност, степента на пробив и функционалния статус на оклузалната повърхност. Водещи в този процес са ретентивността на оклузалната повърхност, способстваща акумулирането на бактериална плака и недостатъчната зрялост на емайла в областта на фисурите непосредствено след пробива. Поставянето на точна диагноза е първата и най-важна стъпка в съвременния мениджмънт на оклузалния кариес, от което зависи до голяма степен ефективността на неговата профилактика и лечение. Създадени са редица методи, чиято основна цел е по-прецизна диагноза на оклузалния кариес. Само преди няколко десетилетия, визуалната инспекция със сонда и огледало са единствените методи, прилагани за диагностика на оклузалния кариес. Върхови научно-технически постижения навлизат в денталната медицина и позволяват приложението им за ранна диагностика на зъбния кариес. Създават се нови апарати в областта на класическата и на дигиталната рентгенография, усъвършенстват се уредите за измерване на електрическото съпротивление на твърдите зъбни тъкани и светлинните методи за диагностика на зъбния кариес. На базата на инфрачервена лазерна флуоресценция се създава денталния диагностичен апарат DIAGNOdent, който е с висока ефективност. Той позволява ранна диагностика и количествено определяне степента на развитие или стациониране на кариозния процес. С усъвършенстване на диагностичните скали за оценка се повишава коректността на визуалната инспекция, а комбинирането и с различни диагностични методи повишава точността на диагнозата на оклузалния кариес. Въпреки това, все още не са установени перфектни комбинации от методи и средства за диагностика на оклузалния кариес, които да бъдат препоръчани на клиницистите, като максимално приемливи за постигане на диагностичните цели. В монографията се разглеждат познанията за ролята на оклузалната анатомия, в зависимост от времето след пробива на зъбите, за появата и развитието на оклузалния кариес. Обсъждат се препоръки на тази основа, след оценка на индивидуалния риск и възможностите за избор на най-подходящи методи и средства за превенция и лечение на оклузалния кариес при постоянните детски зъби.
Запитване за Оклузален кариес при постоянни детски зъби
Име
Фамилия
Телефон
Вашият въпрос
generator
Съгласие за използване на лични данни
Съгласен съм личните данни описани в формата за запитване да бъдат използвани съгласно условията описани в Политиката за поверителност и защита на лични данни
Желая да получавам от Специализирана книжарница за медицинска литература информация за промоции и разпродажби на посоченият от мен имейл.
Важно!!! С изричното съгласие за използванe на вашите лични данни вие може да изпратите запитване.
Други Стоматология