Мултидетекторна компютърна томография

Обратно към Рентгенология и Ехография
Ценa:
Цена:11.00 лв. с ДДС
Каталожен № 3284235
ISBN: 9789549666663
Автор:Проф. Кичка Велкова, доц. Владимир Сираков и колектив Красимир Андреев
Издателство: МИ"Райков"
Година на издаване: 2015
Обем: 86 стр.
Корици: меки
Представяне на Мултидетекторна компютърна томография
През последните години Образната диагностика се развива с бързи темпове и в практиката навлизат все по-съвременни образно-диагностични методи. Така компютърната томография след първите аксиални томографи и спиралните такива в момента практически напълно се осъществява на Мулитдетекторни апарати. За съжаление липсват достатъчно съвременни ръководства на български език, които да се изполват при обучението на специализанти в следдипломната квалификация на образните диагностици, както и на лекари образни диагностици при работа с тези съвременни образно-диагностични методики. В ная първо авторите ни запозноват с физико-техническите аспекти на МДКТ като са отделили особенно внимание на и радиационната защита на персонала и пациентите при приложението й, което е един много дискутиран през последните години проблем. В следващия раздел се разглеждат проблемите на контрастното усилване на образа при това изследване. Обсъждат се видовете контраст, дозировките и рисковете свързаните с приложението му. Специално внимание е отделение на риска от контраст-индуцираната нефропатия, също така актуален в днешно време проблем. Специален раздел е отделен на артериалното усилване на образа, като той е разделен на изображение на цялото тяло и на КТ ангиография. Вторият раздел на книгата е посветен на специализираните изследвания. Авторите са разделили този раздел според изследванията - глава и шия, гръден кош, сърдечно-съдова система, и абдомен и малък таз, като всеки раздел е допълнително разделен на подглави "общи положения" и "изследвания". След като в първата подглава се коментират общите принципи на изследване на съответната област, то в подглавата "изследване" сбито и много прегледно са дадени стандартизирани протоколи за провеждане на същите. Именно това е най-ценното на тази книга, защото крайно време е да стандартизираме протоколите за изследване на всички МДКТ апарати, за да бъдат резултатите сравними.
Запитване за Мултидетекторна компютърна томография
Име
Фамилия
Телефон
Вашият въпрос
generator
Съгласие за използване на лични данни
Съгласен съм личните данни описани в формата за запитване да бъдат използвани съгласно условията описани в Политиката за поверителност и защита на лични данни
Желая да получавам от Специализирана книжарница за медицинска литература информация за промоции и разпродажби на посоченият от мен имейл.
Важно!!! С изричното съгласие за използванe на вашите лични данни вие може да изпратите запитване.
Други Рентгенология и Ехография