20.04.2018  Начало     - каталог     Стоматология     Гингивално разрастване при системна терапия с калциеви антагонисти, имуносупресори и хидантоини

Гингивално разрастване при системна терапия с калциеви антагонисти, имуносупресори и хидантоини

Гингивално разрастване при системна терапия с калциеви антагонисти, имуносупресори и хидантоини
Ценa за : 24.00 лв.
Статус: нов
Каталог книги:

Стоматология

Кат. №: 363214
На склад: [Да]
 
Представяне

ISBN: 9789548712056
Автор: Т. Джемилева, Т. Болярова
Издателство: Ацер
Година на издаване: 2007
Обем: 118 стр.
Корици: меки

Безспорно, лекарствено-индуцираното разрастване на гингивата ще се среща все по-често в практиката на денталния медик. Надяваме се, че и в специализираната българска медицинска литература, респективно във фармакотерапевтичните учебници, ръководства и справочници, то ще намери подобаващо отразяване като най-честа нежелана реакция сред големия брой други такива и ще привлече вниманието на кардиолози, нефролози, невролози и специалисти по органна трансплантация. Затова и тук акцентираме върху необходимостта от колаборация между денталните медици и всички специалисти, които назначават калциеви антагонисти, имуносупресори като циклоспорин А и такролимус, както и хидантоини - в интерес на превенцията и лечението на лекарствено-индуцираното гингивално разрастване. Защото qui bene diagnoscit, bene curat, но да не забравяме и primum non nocere!
Нека, предотвратявайки ятрогенното разрастване на гингивата, не допускаме то да се добавя към другите страдания на болния! И това да бъде наша обща цел.

Друга литература от Стоматология