25.05.2018  Начало     - каталог     Хирургия     Военна и травма хирургия - ръководство по хирургия с атлас Т. ХVI

Военна и травма хирургия - ръководство по хирургия с атлас Т. ХVI

Военна и травма хирургия - ръководство по хирургия с атлас Т. ХVI
Ценa за : 90.00 лв.
Статус: нов
Каталог книги:

Хирургия

Кат. №: 310431
На склад: [Да]
 
Представяне

Академично издателство „Марин Дринов”
Издадена :2016 год.
Под редакцията напроф. Николай Петров, д.м.н. и проф. Венцислав Мутафчийски, д.м.н.
Стр.576
Корица:твърда
Формат:60х84/8
ISBN 9789543228270

Съвременните военновременен и цивилен травматизъм се характеризират с преобладаване на високоенергийните травми, които се отличават с по-голяма тежест, едновременно засягане на няколко телесни области и водят до голяма кръвозагуба.
Несъмнено военната хирургия се отличава по много аспекти от класическата травма-хирургия и много нейни постижения (правилото на златния час, аеромедицинската евакуация, изнасянето на хирургичните екипи в близост до бойните действия, damage control resuscitation) бързо навлязоха в цивилната практика през години¬те. Приложението им в бойна обстановка доведе до безпрецедентен спад на смъртността под 5% сред хоспитализираните ранени от коалиционните войски в Афганистан за разлика от 30% по време на Втората световна война. От друга страна, много постижения на цивилната хирургия (damage control surgery, вакуумните лапаростоми, вакуумното лечение на раните) бяха възприети във военномедицинската практика.
Ръководството е написано от водещите специалисти в съответната област. Голяма част от авторите споделят уникалния собствен опит в реални бойни действия. В общата част подробно са разгледани принципите на военната хирургия, огнестрелните оръжия, раневата балистика, взривната травма, оценката на тежестта на травмата, проблемите на триажа и евакуацията. Посочена е и военномедицинската доктрина на НАТО, която е значително флексибилна и по-скоро въвежда само рамката, върху която да се базират реалните оперативни случаи.
Всяка една от главите в специалната част разглежда травмите в дадена анатомична област и завършва с ясно определени практически съвети. Материалът е богато илюстриран и допълнен с таблици, схеми и оригинални снимки на наши случаи от Афганистан и Ирак, които позволяват по-доброто му възприемане.

Друга литература от Хирургия 

Хирургия

Хирургия


43.00 лв. с ДДС
32.00 лв. с ДДС